Virtual Reality voor 3B-bouwblokken


Rijkswaterstaat onderzoekt wat de kansen en mogelijkheden zijn van Virtual Reality (VR) en Simulatie bij het bedienen en besturen van bruggen. VR kan bijvoorbeeld een waardevolle aanvulling zijn tijdens de opleiding van brugbedienaars. Hierdoor kunnen nieuwe systemen worden getest en kan er met de bediening van bruggen worden getraind nog voordat deze zijn gerealiseerd.

In het project ‘Virtual Reality met 3B-bouwblokken, fase 1’ is een RWS demobrug gemaakt (van LEGO-blokken). gebruikt.Deze is vervolgens door Unit040 in een virtuele omgeving gezet. De demobrug kon niet alleen door PLC besturingssoftware, maar ook in VR aangestuurd worden. Met behulp van een VR-bril heeft de brugbedienaar vanaf een virtuele lessenaar de LEGO brug kunnen bedienen en schouwen.

VR voor IA-bouwstenen

Wantijbrug in VR-omgeving

Bij het vervolgproject ‘Virtual Reality met 3B-bouwblokken, fase 2’ is de Wantijbrug (Dordrecht) in een 3D-omgeving gezet. Hieraan zijn ook game-scenario’s toegevoegd. Zo kun je bijvoorbeeld het weer en zicht beïnvloeden, er kan een auto door een gesloten afsluitboom rijden en tijdens het sluiten van de afsluitbomen kan er een voetganger onder de bomen doorglippen. Er was al een 3B-bouwblok (bediening, besturing en bewaking) van deze brug gemaakt. De 3D-omgeving is nu ook gekoppeld aan dit 3B-bouwblok. Door de koppeling kunnen de 3D-beelden van de Wantijbrug op monitoren van een bedienlessenaar getoond worden die synchroon werken met het 3B van de Wantijbrug. Brugbedienaars kunnen zo trainen met de diverse testscenario’s die ingrijpen op de besturing van de brug. De opstelling heeft 2,5 week tijdens de landelijke RWS-OTO (oefenen, training en opleiding) bediendagen gestaan en veel bedienaars waren erg enthousiast.

De uitkomsten en geleerde lessen van deze innovatie zullen worden gebruikt voor het doorontwikkelen van de opleiding van nautische bedienaars.


Projectsoort
Rijkswaterstaat innoveert
Thema
Informatievoorziening, Watersystemen, Wegen
Technology Readiness Level
TRL 3

Contact

Heeft u een vraag? Neem contact met ons op.