Virtual Reality voor 3B-bouwblokken


Rijkswaterstaat onderzoekt wat de kansen en mogelijkheden zijn van Virtual Reality (VR) en Simulatie bij het bedienen en besturen van bruggen. VR kan bijvoorbeeld een waardevolle aanvulling zijn tijdens de opleiding van brugbedienaars. Hierdoor kunnen nieuwe systemen worden getest en kan er met de bediening van bruggen worden getraind nog voordat deze zijn gerealiseerd.

In het project ‘Virtual Reality met 3B-bouwblokken, fase 1’ is een RWS demobrug gemaakt (van LEGO-blokken). gebruikt.Deze is vervolgens door Unit040 in een virtuele omgeving gezet. De demobrug kon niet alleen door PLC besturingssoftware, maar ook in VR aangestuurd worden. Met behulp van een VR-bril heeft de brugbedienaar vanaf een virtuele lessenaar de LEGO brug kunnen bedienen en schouwen.

VR voor IA-bouwstenen

Wantijbrug in VR-omgeving

In het vervolgproject ‘Virtual Reality met 3B-bouwblokken, fase 2’ zet Unit040 de Wantijbrug (Dordrecht) in een VR-omgeving. Bovendien wordt een 3B-bouwblok van deze brug gemaakt. Door de koppeling kunnen de VR-beelden van de Wantijbrug op monitoren van een bedienlessenaar getoond worden die synchroon werken met de 3B van de Wantijbrug. Brugbedieners kunnen daarna trainen met allerlei testscenario’s die ingrijpen op de besturing van de brug.


Projectsoort
Rijkswaterstaat innoveert
Thema
Informatievoorziening, Watersystemen, Wegen
Technology Readiness Level
TRL 3

Contact

Heeft u een vraag? Neem contact met ons op.