Autonome drone


In de toekomst kunnen autonome drones een oplossing bieden om het aantal vrije parkeerplaatsen te monitoren op een truck-parking. Dat blijkt uit een pilotproject dat Rijkswaterstaat heeft uitgevoerd in samenwerking met de Delftse startup Mapture.ai.

Aanleiding was het idee van een directeur van ESTEC om een dergelijk systeem te ontwikkelen voor het parkeren van personenauto's. RWS ziet vooral toepassingen op het gebied van objectbeveiliging en truck-parkeren. Chauffeurs parkeren veel te vaak noodgedwongen hun vrachtwagen op de vluchtstrook.

autonomedrone

Drone-in-a-box

Er is een 'drone-in-a-box' ontwikkeld die volledig zelfstandig op zonne-energie kan opereren. De drone vliegt over een parkeerterrein, voert de telling uit en keert na afloop terug naar een lanceerplatform in de vorm van een afsluitbare box.

Momenteel wordt er in Hoek van Holland een duurtest met het systeem uitgevoerd. Bij goed gevolg is het plan om het systeem in 2019 samen met professionele dronebedrijven en ingenieursbureaus voor diverse projecten in te gaan zetten.


Projectsoort
Rijkswaterstaat innoveert
Thema
Informatievoorziening
Technology Readiness Level
TRL 7
TRL 7

Contact

Heeft u een vraag? Neem contact met ons op.