Ga naar de inhoud
beeldmerk-RijksoverheidRijkswaterstaatMinisterie van Infrastructuur en Waterstaat
Direct naar
  • Contact
Rijkswaterstaat innoveert
  • Home
  • Innovatieaanpak
  • Innovatielandschap
  • English summary
  • Contact
  1. Home ›
  2. Aquathermie uit oppervlaktewater

Aquathermie uit oppervlaktewater


Aquathermie is een veelbelovende bron voor collectieve warmtevoorziening. Met deze techniek kunnen we gebouwen efficiënt verwarmen en koelen. Het kan een essentieel onderdeel zijn van de energietransitie.

Warmte opslaan in de zomer – en koude in de winter. Zo maakt aquathermie gebruik van temperatuurverschillen van ons oppervlaktewater tijdens de seizoenen, met behulp van een warmte- en koudeopslag-installatie. In de winter gebruik je met behulp van een warmtepomp de opgeslagen warmte om je gebouw te verwarmen, en in de zomer de opgeslagen kou om te koelen. Soms is het ook mogelijk om zonder seizoensopslag direct warmte of koude te leveren, bijvoorbeeld bij warmtewinning uit de grote rivieren en diepe plassen. Voor de distributie is een warmtenetwerk nodig.

player.vimeo

De rol van Rijkswaterstaat

Twee derde van het energieverbruik van de gebouwde omgeving, gaat op aan verwarming of koeling. Nu gebruiken we hier meestal nog gas voor, maar we stappen over op duurzame energiebronnen. Aquathermie kan één van die duurzame warmtebronnen zijn. Het kan in maar liefst 40% van de warmtevraag van de gebouwde omgeving van Nederland voldoen. Het toepassen van aquathermie draagt bij aan het behalen van de doelen van het Klimaatakkoord.

Rijkswaterstaat is beheerder van Rijkswateren en daarmee een belangrijke schakel met  een groot potentieel voor toepassing van aquathermie. Zo kan de organisatie bijdragen aan de ontwikkeling van aquathermie door een efficiënt vergunningverleningsproces te bieden. Daarnaast draagt Rijkswaterstaat o.a. bij aan de kennisontwikkeling over de effecten van grootschalige toepassing van aquathermie, de waterkwaliteit,-kwantiteit en -veiligheid.

Warmte uit Water

In de alliantie ‘Warmte uit Water’ werkt Rijkswaterstaat samen met Alliander (als beheerder van onze energie infrastructuur) en de Vereniging Nederlandse Riviergemeenten (VNR), met als doel de energietransitie te versnellen. De organisaties willen met een proactieve aanpak aquathermie inzetten om grip te houden op het water en netwerk wat zij in beheer hebben.

Om de doelen van het Klimaatakkoord te halen is actie nu nodig. De doorlooptijd van een nieuw duurzaam energiesysteem is zo’n 6 tot 8 jaar. De techniek achter aquathermie is op kleine schaal bewezen, dankzij vele onderzoeken en pilots. Ook zijn er al succesvol grote aquathermiesystemen ontworpen. Nu is het tijd om de techniek grootschalig toe te gaan passen zodat het een waardevolle toevoeging wordt aan onze toolbox van duurzame energiebronnen. Warmte uit Water zet zich samen met diverse gemeenten in om deze grootschalige toepassing te realiseren.

youtube

Meer weten? Check onze Bibliotheek Aquathermie voor informatie over lopende projecten, onderzoeken en presentaties. Of check de website van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie.

Partners van Warmte uit Water:

logo-vnr

IW_RW_Logo_online_ex_pos_nl

EK_Logo_online_ex_pos_nl

logo-alliander

logo-de-bouwcampus


Technology Readiness Level
TRL 7
TRL 7
Wat betekent TRL?

Contact

Heeft u een vraag? Neem contact met ons op.

Contactformulier

Direct naar

Bibliotheek Aquathermie

footer-afzender

#RWSinnoveert

Onder de naam #RWSinnoveert is in 2018 gestart met het communiceren over innovatie vanuit Rijkswaterstaat. Het doel hiervan is om collega’s en samenwerkingspartners te informeren over het werk en de voortgang.

Direct naar

Archief

Service

  • Toegankelijkheid
  • Persoonsgegevens
  • Verantwoording
  • Persvoorlichting
  • Cookies