Remote sensing met satellieten
Met behulp van satellieten verzamelt Rijkswaterstaat gegevens over de toestand van onder andere bruggen, sluizen, wegen en dijken. Maar ook over de staat van de zee, grote meren en rivieren (denk aan waterkwaliteit, bodemhoogte, vegetatie). Deze gegevens vullen de standaard metingen aan omdat satellietmetingen veel vaker plaatsvinden en grote oppervlakken in één keer kan meten. Zo kunnen we nauwkeuriger monitoren en (door datagedreven werken) gerichter en efficiënter beheer- en onderhoudswerkzaamheden inzetten.
Gebruik van satellietdata zorg voor eenmalige inwinning en meervoudig gebruik van data. Er zijn bijvoorbeeld minder meetvoertuigen en -vaartuigen nodig en het verkeer wordt niet gehinderd. Het verzamelen van gegevens met satellieten levert energie- en kostenbesparing op. Met satellietmetingen zijn er in de toekomst veel minder gewone metingen nodig dan nu. De overgang naar satellietdata vraagt een aanpassing van de bestaande werkwijze; dit doen we stap voor stap.
Voortgang
De afgelopen jaren zijn meerdere projecten uitgevoerd waarin remote sensing is toegepast. Hieruit bleek dat remote sensing een goede bijdrage kan leveren aan het slimmer inwinnen van gegevens en het verwerven van informatie:
- Zo kunnen we onze wettelijke taken sneller, beter en slimmer uitvoeren.
- Biedt het mogelijkheden om frequenter en over grotere oppervlakte informatie te verkrijgen.
- Dient het ter ondersteuning van een planning en als aanvulling of vervanging van bestaande producten en diensten.
Remote sensing kan bijna real time informatie leveren in noodsituaties en kan onmisbare informatie voor bijvoorbeeld klimaatadaptatie en -mitigatie opleveren.
Datagedreven assetmanagement
Bij tunnelmonitoring maken we gebruik van datagedreven assetmanagement. Dankzij satellietdata krijgen we inzicht in de ‘normale’ bewegingen van tunnels en tunnelmoten. Op het moment dat deze objecten afwijkend gedrag vertonen kunnen we maatregelen nemen, zoals extra metingen op locatie of het stabiliseren van elementen. We onderzoeken de mogelijkheden om dit door te ontwikkelen tot een interne dienst.
Ontwikkeling en innovatie
Naast het inrichten van een interne dienstverlening, focussen we ook op innovaties in de domeinen watermanagement, aanleg en onderhoud. Denk aan het identificeren van warmwaterlozingen (watertemperatuur), het monitoren van vegetatie en van waterkwaliteit in kustgebieden.
Het monitoren van de vegetatie, bijvoorbeeld met de Vegetatiemonitor 3.0, is een doorontwikkeling op de originele tool voor vegetatiemonitoring in de uiterwaarden. In samenwerking met het RWS Datalab is het mogelijk gemaakt om satellietbeelden met zeer hoge resolutie automatisch te classificeren met AI-algoritmes. Dankzij deze tool kan sneller en makkelijker worden bepaald waar de vegetatie ruwer is dan voorgeschreven om dit vervolgens te delen met de partij die verantwoordelijk is voor het onderhoud.