Autonome drone


In de toekomst kunnen autonome drones een oplossing bieden om het aantal vrije parkeerplaatsen te monitoren op een truck-parking. Dat blijkt uit een pilotproject dat Rijkswaterstaat heeft uitgevoerd in samenwerking met de Delftse startup Mapture.ai.

Aanleiding was het idee van een directeur van ESTEC om een dergelijk systeem te ontwikkelen voor het parkeren van personenauto's. RWS ziet vooral toepassingen op het gebied van objectbeveiliging en truck-parkeren. Chauffeurs parkeren veel te vaak noodgedwongen hun vrachtwagen op de vluchtstrook.

autonomedrone

Drone-in-a-box

Er is een 'drone-in-a-box' ontwikkeld die volledig zelfstandig op zonne-energie kan opereren. De drone vliegt over een parkeerterrein, voert de telling uit en keert na afloop terug naar een lanceerplatform in de vorm van een afsluitbare box.

Er zijn meerdere duurtesten met de drone uitgevoerd. Op een industrieterrein in Venlo heeft de drone 8 avonden volledig automatisch gevlogen. Tussen de vluchten door laadt de drone automatisch op in de box. Met een interval van 10-15 minuten ging de drone weer automatisch de lucht in, om te zien of er nog vrachtwagens illegaal hadden geparkeerd. Naast toepassingen voor Rijkswaterstaat is het systeem ook meerdere maanden getest bij een boerderij in de Noordoostpolder. Er zijn ook experimenten uitgevoerd om het systeem te gebruiken voor beveiliging van industrieterreinen


Projectsoort
Niet van toepassing
Technology Readiness Level
TRL 7
TRL 7

Contact

Heeft u een vraag? Neem contact met ons op.