Roadmap Bruggen

Hotspots

Innovatie vanuit standaardisatie bruggenareaal

Rijkswaterstaat streeft naar een zo eenduidig mogelijk bruggenareaal. De doelstellingen die we hiermee willen bereiken zijn: verbeteren assetmanagement, behalen duurzaamheidsambities, efficiënter projecten realiseren. Hiervoor willen wij afzonderlijke onderdelen standaardiseren zonder monopolies te creëren. De diepgang van standaardisatie en benodigde innovatie stemmen we af met de markt.

Innovatie vanuit standaardisatie dienstverlening

We willen veiliger, vlotter, efficiënter en duurzamer werken en we zijn toekomstgericht. Daarom is elke brug op afstand bedienbaar en ingericht volgens de kaders en technologische IV-standaards van RWS. We stimuleren marktpartijen door innovaties voor bruggen te bundelen in een innovatieportfolio en tijdig te beproeven.

Innovatie vanuit standaardisatie werkwijze

We werken efficiënter door bruggen in portfolio’s te bundelen. Hiermee kunnen innovaties worden doorontwikkeld en leerervaringen worden meegenomen in volgende objecten.

Innovatie vanuit verduurzamen

We verduurzamen ons bruggenareaal op basis van de roadmap van Transitiepad Kunstwerken.

Innovatie vanuit digitaliseren

We willen in de toekomst met minder capaciteit de contracten voorbereiden en de renovaties uitvoeren.

Innoveren in samenwerking met de keten

We hebben een voorspelbare opdrachtenstroom en uniforme aanpak (eisen en werkwijze) voor bruggen, over opdrachtgevers heen waar dat kan, doordat wij in de keten samenwerken.

Doelstelling

In 2030 is Rijkswaterstaat en markt in staat om een 4 keer zo grote VenR-productie Bruggen te draaien dan in 2022. Dat doen we duurzaam en klimaatbestendig:

  • renovaties worden CO2-neutraal en circulair uitgevoerd
  • vrijgekomen materialen worden hergebruikt

Iedere vervanging/renovatie leidt tot een vermindering in energieverbruik.