Schaalbaarheid

Breng de opgave in beeld Uitdaging Belanghebbenden Draagvlak Bedenk oplossingen Quickscan Schaalbaarheid Ideeën Oplossingen Ontwikkelstrategie Ontwikkel een werkende oplossing Concept Prototype Gebruiksomgeving Meerwaarde Test de oplossing in een testomgeving Testvragen Testomgeving Test Aanpassen Pas de innovatie toe in de praktijk Inkopen Projectomgeving Toepassen Opschalen Monitoren Neem de innovatie op in de productie Ondersteuning Standaard Uitfasering Leren

Onderzoek de schaalbaarheid van de oplossing, dit geeft een inschatting van de benodigde inzet van RWS.

Bedenk oplossingen | schaalbaarheid

Soms is er geen bestaande oplossing voor het behalen van de opgave. Dan is het team aangewezen op innovatie. In dat geval zijn er twee uitgangssituaties:

  1. Maatwerk: Als er geen markt is voor de ontwikkelde oplossing en deze dus uniek voor RWS, is er sprake van maatwerk. RWS zal de innovatiekosten volledig moeten dragen.
  2. Uniform: Een oplossing is meestal vaker toe te passen. Dan is het een goed idee om samen met andere partijen te innoveren en een gezamenlijk traject te starten.

Maak hier een inschatting welke situatie voor deze oplossing geldt. Een tussenvorm komt natuurlijk ook voor. Er zijn een aantal kopers, maar hoeveel is onzeker. In alle gevallen is het van belang om het risico goed te verdelen tussen de innoverende partijen. Als alle risico’s bij een marktpartij liggen, zal de gewenste vergoeding voor een innovatietraject sterk toenemen.

Voorbeeldproject | A37 Drentse zonneroute

Illustratie van een snelweg door coullisenlandschapRijkswaterstaat verkent hoe bermen langs de A37 kunnen worden benut voor het opwekken van zonne-energie. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met omliggende gemeentes, de provincie Drenthe en netbeheerder Enexis en Rendo. Als deze aanpak slaagt, dan vormt de zonneroute een voorbeeld voor andere regio's die  met zonne-energie langs rijkswegen aan de slag gaan.

Naar de volgende stap