Uitfasering

Breng de opgave in beeld Uitdaging Belanghebbenden Draagvlak Bedenk oplossingen Quickscan Schaalbaarheid Ideeën Oplossingen Ontwikkelstrategie Ontwikkel een werkende oplossing Concept Prototype Gebruiksomgeving Meerwaarde Test de oplossing in een testomgeving Testvragen Testomgeving Test Aanpassen Pas de innovatie toe in de praktijk Inkopen Projectomgeving Toepassen Opschalen Monitoren Neem de innovatie op in de productie Ondersteuning Standaard Uitfasering Leren

Gezicht_fase 6

Faseer oude praktijken en systemen uit, om zo het vernieuwingsproces te versnellen.

Neem de innovatie in productie | uitfasering

Het is van belang om het oude systeem of de oude praktijk snel af te bouwen. Zo blijven de extra kosten door het gelijktijdig gebruik van twee systemen laag. De neiging om terug te vallen op het oude systeem ga je hiermee ook tegen. Door volledig over te stappen realiseer je het kostenvoordeel dat hoort bij schaalvoordelen.

Een voorbeeld van uitfasering is het verbod op teerhoudend asfalt uit 2001. Als alternatieven beschikbaar zijn (en in het geval van teerhoudend asfalt ook mogelijkheden voor afvalverwerking), dan kunnen materialen met slechte milieuprestaties verboden worden.

Voorbeeldproject | praatpaal

Een witte elektrische Renault van RWS wordt opgeladen aan een laadpunt gemaakt van een oude praatpaal

Doordat iedereen een mobiele telefoon heeft werd er steeds minder gebruik gemaakt van de welbekende praatpaal. Omdat de kosten niet meer opwogen tegen het gebruik is besloten om deze uit te faseren. Eerst zijn gebruikers er uitgebreid op gewezen dat de palen verdwijnen. Daarna zijn ze verwijderd en ter verkoop aangeboden. Een aantal kregen een tweede leven als laadpaal.

Naar de laatste stap